Çiğli Belediyesi “Devrim İçin 1935” Anıtını Eski Yerine Taşıdı
Çiğli Belediyesi, dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in düzenlediği törenle “1935 Devrim İçin” Anıtı ve uzun yıllardır kayıp olan Atatürk Büstü’nü orijinal yerine yeniden konumlandırarak Çiğli’ye hediye etti.
İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından İzmir’in 6 köyüne Atatürk devrimlerini hatırlatmak amacıyla hediye edilen “1935 Devrimi” Anıtı ve Atatürk Büstü, Çiğli Belediyesi’nin girişimleri sonucu bulundu. Nihayet 1994 yılında dönemin belediye başkanının talimatıyla kaldırılan anıt, 29 yıl sonra Kasaplar Meydanı’ndaki orijinal yerine kavuştu. Törene Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, heykelin akıbeti için yıllarca mücadele veren Çiğli öğretmen Süleyman Dinçer’in çocukları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Gümrükçü: “Bu Anıt; “Atatürk’e ve devrimlerine bağlılığımızın tescili”
Bu anıtın Çiğli’nin kent hafızası ve kimliği açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İlçemiz binlerce yıllık tarihiyle İzmir’in en güzide yerleşim yerlerinden biridir. Bu tarihi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün benim için çok değerli bir gün. Harmandalı’da bulunan Antik Kent’teki tescilli camimiz ve Köyiçi Mahallesi gibi ilçemiz için tarihi değer taşıyan ‘1935 Devrim İçin’ Anıtı’nı 29. yüzyıldan sonra ilk haliyle yepyeni yerine taşımaktan onur ve gurur duyuyorum. yıllar. 1935 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından Ödemiş, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı ve Çiğli’ye hediye olarak yaptırılan ve sloganı ‘İhtilal için 1935’ olan, devrim unsurunu hatırlatmak amacıyla yaptırılan Anıt 1980 darbesi ve sonraki yıllarda devrim karşıtı zihniyet tarafından yıkıldı. O dönemde Köy Enstitüsü mezunu olan Öğretmen Süleyman Dinçer bu konuda büyük çabalar harcadıysa da somut bir sonuç elde edemedi. “Anıtın akıbeti bugüne kadar bilinmiyor” dedi.
“29 yıldır kayıptı, 7 ayda bulduk”
Büstün tekrar Kasaplar Meydanı’ndaki yerini alması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Önder Gümrükçü, “Süleyman Dinçer’in ‘Çitlenbik Çatlak’ adlı kitabından öğrendiğim konuyu Süleyman Bey’in kızından aldığım mektuptan sonra araştırmalarımızı derinleştirdik. Kütüphanemde bulunan ve büstün hikayesini anlattığı The Rock’. . Yaklaşık 7 ay gibi bir sürede Kakliç’te Heykel Atölyesi olarak kullandığımız yerin deposundaki anıta ulaştık ama kırıktı. Hiç vakit kaybetmeden tamir ettik. Anıtın tarihi eser niteliğinde olması nedeniyle bürokratik süreçler uzun sürse de, Cumhuriyetimizin 100. yılında anıtı orijinal yerine yeniden yerleştirme şansına sahip olduk. Çiğli olarak bu anıt için gösterdiğimiz çabayla hem Mustafa Kemal Atatürk’e hem de onun devrimlerine bağlılığımızı bir kez daha tescillemiş olduk. Yaşadığı dönemde gösterdiği çabalarla bizlere ışık tutan Süleyman Dinçer, adını Çiğli’nin aydınlanma tarihine yazdırdı. Başta kendisi olmak üzere, anıtın yeni yerine taşınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Ayşe Dinçer: “Utku Gümrükçü babam kadar çalıştı”
Kaldırılan anıtın Çiğli’ye geri getirilmesi için büyük çaba harcayan Öğretmen Süleyman Dinçer’in kızı Ayşe Dinçer, “Babam gerçekten çok acı çekti ve bu büst için çok emek verdi. Bu çabaya bizzat şahit oluyoruz. Bunu adı tarihten silinmiş bir belediye başkanı yaptı ama daha sonra ağabeyim babamın çabalarını sürdürerek anıtı buldu ve bu anıtın tekrar buraya yerleştirilmesini sağladı. Ama sonra tekrar kaldırıldı, yıllar geçti ve babam vefat etti. Daha sonra ikinci kez basılan ‘Çitlenbik Kayayı Çatladı’ kitabıyla birlikte mektup yazıp Utku Lider’e ulaştırdık. Utku Önderimiz de bu konuda büyük çaba harcadı ve ‘Devrim İçin 1935’ yazısı da yazıldı. “Bugün çok onur duydum, çok teşekkür ederim” dedi.
Serhat Dinçer: “Bu Anıt Çiğli’de Atatürk düşmanlarına karşı mücadelenin sembolüdür”
Bu anıtın Atatürk düşmanlarına karşı mücadelenin sembolü olduğunu belirten Serhat Dinçer, “Bu anıtın tarihini bilmeyenler sıradan bir Atatürk Büstü açılışı gibi bakabilirler. Ancak bu anıt hiç de sıradan bir anıt değil; Bu anıt, Çiğli’de gericiliğe ve geçmişte Atatürk düşmanı olan kişilere karşı verilen çabanın simgesidir. Bu anıta baktığımda karanlık dünyasının şeytanlarına karşı gösterilen çabayı görüyorum. Bu anıta baktığımda şeytanların dünyasına atılan bir tokat görüyorum. Bu tokatın düşürülmesinde büyük payı olan Çiğli Belediye Başkanı Sayın Utku Gümrükçü’ye teşekkür ediyorum. Bugün anıt açıldıktan sonra babam daha rahat uyuyacak. Bu anıta yapılan baskınları çok iyi hatırlıyorum. Benim çocukluğumda, kaldırılıp yeniden getirilen bu anıtın önünde resmi bayramlar kutlanırdı. 1989 yılında Karşıyaka Belediyesi Çiğli Şube Müdürü olarak göreve başladığımda kaldırılan bu heykelin geri getirilmesini sağladım. 12 Eylül’de Atatürk karşıtı ve devrim sözcüğünden korkan bir yüzbaşı geldi, ‘Devrim için 1935’ yazısının içini macunla doldurup tabanını boyattı. O macunu heykelden kendi ellerimle çıkardım. Anıt 1992 yılına kadar burada kaldı ancak o zamanki belediye başkanı çevre düzenlemesi nedeniyle anıtın kaldırılmasını istedi. İşte o zaman babamın mücadelesi başladı, davalar açtı, davaları kazandı. Ancak bir süre sonra o kişi, bir kamyon şoförünün çarptığını ve kırıldığını söyleyerek anıtı kaldırdı. Babam bir kez daha dava açtı ve yine kazandı. Ancak babam bu çabanın sonunu görecek kadar uzun yaşamadı. Ama sevgili Utku Bey orjinalini Çiğli’ye getirmiş. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı